image

Touchpad Gestures not working after windows 10 installation in Aspire E5-573G

georginagangeorginagan Member Posts: 7
edited March 2018 in Windows 10

I have recently bought an apire E5-573G and I installed windows 10. Touchpad gestures used to work just fine. Due to a malfunction I had to format and re-install windows 10. Now, touchpad gestures don't work at all (scrolling, 3 fingers movements,..etc), while clicking works properly. I have tried checking for driver updates or even un-installing and re-installing the synaptics driver from the device manager without result. Windows keeps telling me that my device is working properly (PS/2 Compatible Mouse as it shows). Help?

FAQ & Answers

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    Go to BIOS(Press F2 as soon as you press Power button), go to Main tab, click touchpad and switch to advanced, press F10 to save settings, when it reboots go to Settings and adjust settings for Touchpad in Settings(wheel at start), Devices, select Tochpad in the left pane.

    PIC_2111.JPGCapture.JPG

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    Thanks for the reply,

    I tried this as well but the mouse didn't work at all this time (I couldn't even see the cursor). Using the keyboard I took this screenshot in which, comparing with you, I do not have a touchpad setting.2017-04-25.png

     

     After switching back to basic, I see this difference:

    2017-04-25 (1).png

    Any ideas? Smiley Happy

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    Go to Device manager, expand Human Interface Devices, expand Mice and other pointing Devices, post the snip please.

    Capture.JPG

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    When in basic mode (from boot menyu):

    2017-04-25 (3).png

    And when in advanced mode:

    2017-04-25 (6).png

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    You need to install the driver for I2C HID device, try uninstalling it and reboot, if that doesn't help, you may have to get help from Acer Service Centre in your region.

    http://www.acer.com/worldwide/support/

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    Thank you very much for your reply. What I cannot understand is why it used to work before the format and now it doesn't, since I installed the same driver from acer's official site both times after installing W10...

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    I am really sorry that I can not solve it, you could try System Restore to a previous state when it was working properly, roll back the driver. Other members might chime in as well, so be patient for them to respond.

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    I understand. Thanks a lot!!!

     

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    How did you know it is Synaptics and not Elantech? Have you checked the Hardware ID? Just a thought.

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    Because I tried both of them and because last time I had downloaded Synaptics Smiley Happy

  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 24,683 Trailblazer

    Hi,

    OK, I'll keep looking for a solution and let you know if I come across one.

  • georginagangeorginagan Member Posts: 7

    Thank you very much, 'cause I'm literally out of ideas Smiley Happy

  • Deepak_RohillaDeepak_Rohilla Member Posts: 1 New User
    Having the same problem. There is no HID column in the device manager. Did you get it solved ??
  • TmzdroidTmzdroid Member Posts: 88 Fixer
    https://www.iobit.com/en/driver-booster.php

    Try Driver Booster 3 I had a laptop with the same problem it picked up my outdated Elan touchpad driver and updated it to enable gestures again.
  • TmzdroidTmzdroid Member Posts: 88 Fixer
    Tmzdroid said:
    https://www.iobit.com/en/driver-booster.php

    Try Driver Booster 3 I had a laptop with the same problem it picked up my outdated Elan touchpad driver and updated it to enable gestures again.
    Sorry its driver booster 5 nowadays just go through the options carefully when installing to avoid any unwanted software I always uninstall after updating my drivers good luck.
  • lilimrtlilimrt Member Posts: 6 New User

    Hi,

    Go to BIOS(Press F2 as soon as you press Power button), go to Main tab, click touchpad and switch to advanced, press F10 to save settings, when it reboots go to Settings and adjust settings for Touchpad in Settings(wheel at start), Devices, select Tochpad in the left pane.

    PIC_2111JPGCaptureJPG


    Hello,
    I have faced similar problem. I'm using Acer Aspire E1-572G.
    The problem is that, there was no Touchpad in the main Tab!


  • egydiocoelhoegydiocoelho ACE Posts: 90,623 Trailblazer
    lilimrt said:

    Hi,

    Go to BIOS(Press F2 as soon as you press Power button), go to Main tab, click touchpad and switch to advanced, press F10 to save settings, when it reboots go to Settings and adjust settings for Touchpad in Settings(wheel at start), Devices, select Tochpad in the left pane.

    PIC_2111JPGCaptureJPG


    Hello,
    I have faced similar problem. I'm using Acer Aspire E1-572G.
    The problem is that, there was no Touchpad in the main Tab!


    I suggest you create a new topic.


    Oi! Eu não sou sou a cortana! Mas estou aqui para ajudar! Hi! I'm not the cortana! But I'm here to help!
    Se você gostou da minha resposta, marque como solução clicando em sim! If you liked my answer, mark it as a solution by clicking on yes!
    Aceite somente a resposta que ajudou a solucionar o seu problema! Please accept only the response that helped to solve your problem!
    Detection tool click here to find the serial number or partnumber of your model!                                                          

               
      egydiocoelho Trailblazer
     
    ProductKey clique aqui para descobrir o serial do windows! click here to discover the windows serial!
    Para usuários da comunidade inglesa, espanhola, francesa e alemã, usarei o google tradutor! :)
    For users of the English, Spanish, French and German community, I will be using google translator! :) 
  • billseybillsey ACE Posts: 25,496 Trailblazer
    @lilimrt yes, since you have a completely different model of computer you should start your own thread. Just click the Ask a Question button and include your full model number (E1-572G-xxxx i possible), the issue that you are seeing and what you have tried so far. Also, try a CTRL-S at that BIOS screen to see if other options appear.
    Click on "Like" if you find my answer useful or click on "Yes" if it answers your question.
Sign In or Register to comment.

Who's Online952

Alejandro_AC
Alejandro_AC
brummyfan2
brummyfan2
davidyanez5910
davidyanez5910
dimarti31
dimarti31
FMC_
FMC_
Gator123
Gator123
Green_Python
Green_Python
Kno63
Kno63
rdariosa2014
rdariosa2014
RenanVilela
RenanVilela
Ryuzaki
Ryuzaki
xapim
xapim
+940 Guests

Join in, share your experience!

It looks like you're new here. Sign in or register to get started.

Assistance by Acer


Drivers &
Manuals

Acer
Answers