Aspire One Happy 2 and Windows 10

PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
Hi
I have a ZE6 Happy 2 upgraded to Windows 10, 2GB ram and a Lexar 120GB SSD. Device manager shows no issues with drivers, but the machine runs sooo slowly, especially on Chrome browsing and file copy/move/scan type operations. Graphics performance seems ok. I have tried network connection both ethernet and wireless, same result, slow browsing even though it's connected to a fast fibre router. Other devices on the same router get 60-70 mps.
I've done the usual stuff, unchecked almost everything through system properties/performance, tidied up using Toolwiz. I used AOMEI system clone to install the ssd rather than fresh install of Win10 because I don't have any original media and OEM coa key for Win7 doesn't seem to work with fresh install.
Any ideas, maybe a motherboard issue, or is it just that the N455 Atom is out of its depth ? 

FAQ & Answers

  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    BTW, Bios set to factory defaults, so D2D is on, AHCI is on, etc.
  • LeostatLeostat Member Posts: 1,989 Community Aficionado
    I think its just the Atom and the ram im afraid :( , you could try tweaking things like turning off the search indexer, and turning down the transparancy effects 
    If you found the comment helpful hit the like button, If the answer solves your Q, hit the yes button on the bottom of the post! 

    I'm a UK based techi, so apologies if my help links are for the UK region site! 
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    BTW, Bios set to factory defaults, so D2D is on, AHCI is on, etc.
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    As far as I know (I've got no documentation for the ZE6) 2GB is the max ram it will take. Only one slot. I would have thought though that even with 2GB and a SSD Win10 would have been usable. I guess it is usable, just.
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    Is there a hardware test app for the Happy 2 so I could rule that out ? I've tested the ram without errors, and HDTune reports no errors on the SSD. No idea how to check out the motherboard. 
  • LeostatLeostat Member Posts: 1,989 Community Aficionado
    Not that i know of, in proc mon does it show it running at the 1.6ghz? Its also a single core / dual thread so that would hammer it if windows if doing other stuff like updates, or other programs in the background. Chrome is very heavy, you may get a bit more responiveness out of edge which is just chrome slimmed down or something like palemoon, or opra gx which lets you limit CPU / mem use
    If you found the comment helpful hit the like button, If the answer solves your Q, hit the yes button on the bottom of the post! 

    I'm a UK based techi, so apologies if my help links are for the UK region site! 
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    Task manager / Performance / CPU shows 1.67GHz, 1 socket, 1 core, 2 logical processors. Just running Windows defender doing a full scan shows CPU at 98%
    Oh well, I could go back to Win 7 starter I suppose. That's what it shipped with so presumably the performance would be acceptable ? 
  • LeostatLeostat Member Posts: 1,989 Community Aficionado
    It looks like the chip is running to speed then so its just the "stuff" windows is doing in the background :( , win 7 may run better as there is less going on but its worth keeping in mind its no longer supported / things may just stop working!
    If you found the comment helpful hit the like button, If the answer solves your Q, hit the yes button on the bottom of the post! 

    I'm a UK based techi, so apologies if my help links are for the UK region site! 
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    Ive updated the bios to the latest v1.15 (was 1.06). 
  • billseybillsey ACE Posts: 19,102 Trailblazer
    Use Resource Monitor to look at what tasks are using the most resources, look especially for anything that takes you over the physical memory limit.
    Click on "Like" if you find my answer useful or click on "Yes" if it answers your question.
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    The BIOS update seems to have helped a bit. I think it's the best I can do without a hardware tester from Acer.
  • PeterHodgsonPeterHodgson Member Posts: 19 Troubleshooter
    Ok, managed to source some Acer recovery cds on eBay, eventually managed to install them (windows 7) after install failed, but found a fix on MS forum, added the card reader, lan and video drivers manually, and hey presto, a reasonably quick machine again. So its not just windows 7, but Acers slimmed down version that allows the Happy 2 to run at a reasonable speed. Cloned the hdd as a recovery disk, jobs a good one.
Sign In or Register to comment.

Who's Online1K

Doudou1613
Doudou1613
EduardoQA120
EduardoQA120
Feepe0603
Feepe0603
Felix397
Felix397
gurl
gurl
Ik9
Ik9
IVAN_PC
IVAN_PC
Jorge2504
Jorge2504
Kev0806
Kev0806
Kito_nba
Kito_nba
le0
le0
Menphir
Menphir
Nutzer0123
Nutzer0123
PianitoDead
PianitoDead
rafaelsoaresbr
rafaelsoaresbr
RenanVilela
RenanVilela
Rich98
Rich98
SinokLeBienheureux
SinokLeBienheureux
Timmy_87
Timmy_87
xapim
xapim
Yibo_de
Yibo_de
+1K Guests

Join in, share your experience!

It looks like you're new here. Sign in or register to get started.

Assistance by Acer


Drivers &
Manuals

Acer
Answers

Get Product Information
( only)

Acer Support
Videos

Member Highlight

We are honored to have Leostat in the Acer Community. With their dedication, support and effort, Leostat has become one of the main collaborators. On behalf of our Acer Community Team and all of our users, we want to recognize and thank you for your dedication!

Total Posts and Comments: 1989

Total Points:6487

Total Accepted Answers: 249

Leostat Community Aficionado