Bilgisayarınızın karşılaşabileceği en yaygın hatalardan biri Ölümün Mavi Ekranı (BSOD) hatasıdır. Bu hata, işletim sistemi kurtarılamayan kritik bir hatayla karşılaştığında ortaya çıkar. Bu durumda Windows çöker ve hata mesajı içeren mavi bir ekran görüntüler.
Windows 11 önceki sürümlere göre daha kararlı ve güvenilir olacak şekilde tasarlanmış olsa da BSOD hatasıyla karşılaşma riski her zaman vardır. Yazılım çakışmaları, donanım sorunları veya bozuk sistem dosyaları gibi çeşitli nedenlerin tümü bilgisayarınızın mavi ekrana neden olabilir. Windows 11, gelişmiş hata işleme ve daha sağlam bellek yönetimi gibi BSOD hataları riskini en aza indirecek yeni özellikler içerir. Mavi ekranla karşılaşırsanız sorunu çözmek için aşağıdaki sorun giderme adımlarını deneyebilirsiniz.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın: Bazen BSOD yalnızca geçici bir aksaklıktır ve bilgisayarınızı yeniden başlatmak sorunu çözebilir.
- Güncellemeleri kontrol et: Windows 11'inizin en son güncellemeler ve yamalarla güncel olduğundan emin olun. Microsoft sıklıkla BSOD'ye neden olabilecek güvenlik sorunlarını ve hataları gideren güncellemeler yayınlar.
- Virüs taraması çalıştırın: Sisteminizi BSOD'ye neden olabilecek herhangi bir kötü amaçlı yazılıma karşı taramak için Windows Defender'ı veya virüsten koruma yazılımınızı kullanın.
- Yakın zamanda yüklenen yazılımı veya donanımı kaldırın: BSOD görünmeye başlamadan önce yakın zamanda yeni bir yazılım veya donanım yüklediyseniz, onu kaldırmayı deneyin ve sorunun devam edip etmediğine bakın.
- İşletim sisteminizi geri yükleyin: Kalıcı BSOD'lar alıyorsanız ve sorunun temel nedenini belirleyemiyorsanız, işletim sisteminizi fabrika ayarlarına geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. seçeneğini seçtiğinizden emin olun. Dosyalarımı Sakla böylece bu işlem sırasında bilgilerinizi kaybetmezsiniz.