WD SN850 using x8 bus interface instead of x16 nitro 5 AN515-54-R7Z1 l

Nitesh1997Nitesh1997 Member Posts: 5 New User
edited June 22 in Nitro and Aspire Gaming
Hi, i recently bought WD_BLACK SN850 1TB Gen4 ssd for my acer nitro 5 AN515-54-R7Z1 laptop. It shows that I have Gen4 nvme slots but SSD is using Gen3 (x8 bus interface). I have doubt that it is using CPU bus interface instead of GPU bus interface. My SSD was supposed to give 7000mbps speed but now it is stuck at 3700mbps only. Gpu bus interface showing (PCIe x16 [email protected] x8 3.0). What to do so ssd can work at it's full potential ? 


(Thread was edited to add model name to the title)

Best Answer

FAQ & Answers

  • JackEJackE ACE Posts: 35,891 Trailblazer
    (1) What is GPUz without SN850 installed?
    (2) What is main boot drive?
    Jack E/NJ
  • Nitesh1997Nitesh1997 Member Posts: 5 New User
    JackE said:
    (1) What is GPUz without SN850 installed?
    (2) What is main boot drive?
    Hi jack, 
    thanks for responding. 

    1) GPUz is still same (PCIe x16 4.0 @ x8 3.0) without SN850 installed too
    2) Main boot drive is kingston 256gb PCIe ssd which came preinstalled with this device. 
  • Nitesh1997Nitesh1997 Member Posts: 5 New User
    edited June 22
    And Model number is AN515-45-R7Z1 Not AN515-54-R7Z1. maybe I mistakenly wrote 54 instead of 45. 
    @JackE
  • JackEJackE ACE Posts: 35,891 Trailblazer
    You have seem to a newer mainboard that I think CPUz is not accurately reporting GPU link width --- at least current --- max is still 16x as shown as it should be.

    However, you should have two m.2 SSD card sockets plus one 2.5" HDD/SSD socket.  But only one m.2 SSD socket has full speed capability.  From what I can tell, the full speed socket is already being used by the factory installed 256GB m.2 SSD. The other m.2 socket only supports 4x max (for older mainboards m.2 SATA3)..

    Please post a phone photo of the BIOS Information tab if possible to check HDD0, HDD1 & HDD2 & disk mode.
    Jack E/NJ
  • StevenGenStevenGen ACE Posts: 3,742 Pathfinder
    edited June 22
    And Model number is AN515-45-R7Z1 Not AN515-54-R7Z1. maybe I mistakenly wrote 54 instead of 45. 
    @JackE
    Put this new Black WD NSN850 M.2 1TB drive into the M.2 boot slot and try its speeds in that slot and see if it runs at PCIe 4.0 x8 and at the WD specs of Sequential Read Performance 7000MB/s? As what GPUz is saying is that the M.2 WD SN850 has a "Bus Interface of PCIe x16 4.0 @ x8 4.0 x8 1.1" as your AN515-45 mobo Bus Specs. is at PCIe 4.0 (16.0 GT/s) and it can't utilise it.

    Just as an example, my AN515-56 (which is a newer laptop) has the OEM M.2 WD SN530 that its WD specs are at Sequential Read Performance 2400MB/s, is the same as yours at Bus Specs. PCIe 4.0 (16.0 GT/s) and its GPUz Bus Interface PCIe x16 4.0 @ x4 4.0 as they are both the same as the Nitro 5's cant utilise the WD's 7000MB/s speed. 
  • JackEJackE ACE Posts: 35,891 Trailblazer
    You have seem to a newer mainboard that I think CPUz is not accurately reporting GPU link width --- at least current --- max is still 16x as shown as it should be.

    However, you should have two m.2 SSD card sockets plus one 2.5" HDD/SSD socket.  But only one m.2 SSD socket has full speed capability.  From what I can tell, the full speed socket is already being used by the factory installed 256GB m.2 SSD. The other m.2 socket only supports 4x max (for older mainboards m.2 SATA3)..

    Please post a phone photo of the BIOS Information tab if possible to check HDD0, HDD1 & HDD2 & disk mode.
    Jack E/NJ
  • Nitesh1997Nitesh1997 Member Posts: 5 New User
    edited June 23
    JackE said:
    You have seem to a newer mainboard that I think CPUz is not accurately reporting GPU link width --- at least current --- max is still 16x as shown as it should be.

    However, you should have two m.2 SSD card sockets plus one 2.5" HDD/SSD socket.  But only one m.2 SSD socket has full speed capability.  From what I can tell, the full speed socket is already being used by the factory installed 256GB m.2 SSD. The other m.2 socket only supports 4x max (for older mainboards m.2 SATA3)..

    Please post a phone photo of the BIOS Information tab if possible to check HDD0, HDD1 & HDD2 & disk mode.
    Hi Jack,
    I already tried using WD SSD in port of factory installed SSD. I mean I already both port for WD but it is still the same. In Both Ports WD is reading Gen 3. I am attaching Screenshot of BIOS Information section. I am hiding Some Serial number digits since I don't know if sharing Here with serial number showing is fine or not. 



    Please let me know if you need any more information Sir. 

    Edited the content to hide sensitive information.
  • Nitesh1997Nitesh1997 Member Posts: 5 New User
    StevenGen said:
    And Model number is AN515-45-R7Z1 Not AN515-54-R7Z1. maybe I mistakenly wrote 54 instead of 45. 
    @JackE
    Put this new Black WD NSN850 M.2 1TB drive into the M.2 boot slot and try its speeds in that slot and see if it runs at PCIe 4.0 x8 and at the WD specs of Sequential Read Performance 7000MB/s? As what GPUz is saying is that the M.2 WD SN850 has a "Bus Interface of PCIe x16 4.0 @ x8 4.0 x8 1.1" as your AN515-45 mobo Bus Specs. is at PCIe 4.0 (16.0 GT/s) and it can't utilise it.

    Just as an example, my AN515-56 (which is a newer laptop) has the OEM M.2 WD SN530 that its WD specs are at Sequential Read Performance 2400MB/s, is the same as yours at Bus Specs. PCIe 4.0 (16.0 GT/s) and its GPUz Bus Interface PCIe x16 4.0 @ x4 4.0 as they are both the same as the Nitro 5's cant utilise the WD's 7000MB/s speed. 
    Hi StevenGen,
    I tried WD SSD in both available NVME slots but it is still the same. My boot drive giving same 2314 Mbps in both slots and WD is giving 3700 Mbps in both slots. 
  • AnhEZ28AnhEZ28 ACE, Member Posts: 2,306 Pathfinder
    @Nitesh1997 try to use Crystal Disk Info to show better information about the M.2 drives.
    Please remember to include @AnhEZ28 when you want to reply back to my comment so that I can check your response.
    Thank you and have a nice day!
  • brummyfan2brummyfan2 ACE Posts: 23,121 Trailblazer
    edited June 23 Answer ✓
    Hi @Nitesh1997
    Your CPU can support up to Gen 3 speeds only, so I don't think you will get the full speed of Gen 4 SSD.
    https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-5-5600h

  • JackEJackE ACE Posts: 35,891 Trailblazer
    Yes, I agree. I still don't think CPUz is not accurately reporting your mainboard PCIe buss properties.

    Jack E/NJ
Sign In or Register to comment.

Who's Online904

Acer-Samuel
Acer-Samuel
BrunoJacon
BrunoJacon
DeanGiano
DeanGiano
EretzAshur
EretzAshur
Fannycast
Fannycast
JackE
JackE
Jan123
Jan123
Japownais
Japownais
Jesusol_
Jesusol_
Legacy230
Legacy230
Mouaad
Mouaad
PedroBlanco
PedroBlanco
PedroLP
PedroLP
rafaelsoaresbr
rafaelsoaresbr
RenanVilela
RenanVilela
Ron1200
Ron1200
Shoya_Dreemurr
Shoya_Dreemurr
xcakepiggie
xcakepiggie
+886 Guests

Join in, share your experience!

It looks like you're new here. Sign in or register to get started.

Assistance by Acer


Drivers &
Manuals

Acer
Answers