Predator 500 (AMD) sloooooow boot.

Ppur26Ppur26 Member Posts: 3 New User
224-232 seconds boot time reported by task manager, and I can confirm, booting takes about 4 minutes. 30 seconds with lights on, but blank screen, then over 3 minutes with just the logo after it appears.  during this time, pressing bios entry keys does nothing until the remaining time is up, until at about the 4 minute mark, you get into bios.  

startup entries are next to nothing, windows defender, Realtek audio, WavMaxx audio. that's it. everything else is disabled or removed.
fast boot is on, and I have also reset bios to factory optimized defaults.
all drives (3 total) are solid state and report good performance and no issues in disk testing.
factory reset on windows attempted, issue persists.
rollback from 1903 to 1809 windows build, issue persists.
sfc /scannow and other integrity checks pass fine, no issues.
RAM checks out fine. no issues.

Exact specs:
Windows 10 1809.  issue began on 1903, and as 1903 has had widespread issues, a rollback was performed to try to fix this, but it did not.
Ryzen 7 2700 CPU
Vega 56 GPU
4x8GB DDR4-2400 RAM

primary (OS boot) 256GB M.2 NVMe, original OEM/Acer provided storage drive.
secondary 512GB ADATA SU800 M.2 SATA III, in the open SATA M.2 slot.
tertiary 750GB Crucial MX300 2.5" SATA III, in the 2.5" bay behind the battery.

all passed error checks and have reasonable speed (near or above the average for the device ID across user benchmarks)

System is very new, 2 weeks old.

What else can I try to fix this? 

Best Answer

  • Ppur26Ppur26 Posts: 3 New User
    Accepted Answer
    I've confirmed the issue is with the NVME/SATA IO controller for the M.2 drives stalling during boot. 2.5 inch SATA slot does not suffer from this, only if drives populate in either/both of the m.2 slot does the issue appear.  apparently I need to send it back to get this fixed, but I need the device for 3d rendering for school work so that's not happening.

FAQ & Answers

  • Ppur26Ppur26 Member Posts: 3 New User
    WPA/WPR (boot trace tools in windows 10 SDK) show the problem isn't with windows, the actual boot time for windows after BIOS is around 9-12 seconds. I think I need to call support.
  • Ppur26Ppur26 Member Posts: 3 New User
    Accepted Answer
    I've confirmed the issue is with the NVME/SATA IO controller for the M.2 drives stalling during boot. 2.5 inch SATA slot does not suffer from this, only if drives populate in either/both of the m.2 slot does the issue appear.  apparently I need to send it back to get this fixed, but I need the device for 3d rendering for school work so that's not happening.
Sign In or Register to comment.

Who's Online1.1K

Aathif_Mahir
Aathif_Mahir
Albarracin20
Albarracin20
alfie2775
alfie2775
aphanic
aphanic
Cesar75
Cesar75
cj4m3s
cj4m3s
D0WNL1NK
D0WNL1NK
gascn
gascn
IVAN_PC
IVAN_PC
JackE
JackE
Junio
Junio
R6E7980XE
R6E7980XE
Srijansm
Srijansm
thangvu
thangvu
V1tal
V1tal
+1.1K Guests

Join in, share your experience!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Assistance by Acer


Drivers &
Manuals

Acer
Answers

Get Product Information
( only)

Acer Support
Videos