Examples: Monday, today, last week, Mar 26, 3/26/04

Boot problem

kolmolykolmoly Posts: 9Member New User

Hi guys,

I just installed 500gb SSD 850 Evo m.2 on my VN-791G.

I transferred everything to it after the format.

Now, it seems like the bios can't save my preferences to boot from the SSD as default. It always reset the boot order while keeping "windows boot manager" at the first position and says "no bootable device." After a restart, it's fixing itself and loading Windows 10. 

Note: The boot order reset itself only when I unplug the laptop from the power source. 

I updated everything to the last version; the SSD, the bios, and all the drivers.

What can I do? Does anyone familiar with this issue? I don't think it's the CMOS (or how it's called) because the time on my PC is correct every time I open it.

I'll appreciate any help, thanks Smiley Happy

 

Best Answer

  • IronFlyIronFly Posts: 18,326 Trailblazer
    Accepted Answer

    there's a partitions mess.

     

    if SSD is C: the EFI partition must be on SSD not HDD, it's why you have boot issues.

     

    i stronlgy suggest you to do a windows 10 clean install on the SSD and delete that EFI partition on your HDD.

    I'm not an Acer employee.

FAQ & Answers

  • IronFlyIronFly Posts: 18,326ACE Trailblazer

    windows boot manager is the correct first boot device under UEFI OS installations.

     

    if SSD is not booting, probably during cloning the EFI partition was missed.

     

    can you please post a screenshot from windows disk management of the SSD partitions?

    I'm not an Acer employee.
  • kolmolykolmoly Posts: 9Member New User

    Thanks for your reply! C is the ssd. Do you see something?Untitled-1.jpg

  • IronFlyIronFly Posts: 18,326ACE Trailblazer
    Accepted Answer

    there's a partitions mess.

     

    if SSD is C: the EFI partition must be on SSD not HDD, it's why you have boot issues.

     

    i stronlgy suggest you to do a windows 10 clean install on the SSD and delete that EFI partition on your HDD.

    I'm not an Acer employee.
  • kolmolykolmoly Posts: 9Member New User

    I did a clean install. How can I change/set the EFI?

  • IronFlyIronFly Posts: 18,326ACE Trailblazer

    you re-did a clean installation or that was a clean installation (not possible)?

     

    if you did a new clean installation, boot to windows and then from disk management right click the HDD EFI partition and delete it.

    I'm not an Acer employee.
  • kolmolykolmoly Posts: 9Member New User

    Thanks, It looks like the problem indeed was the EFI.

    I just allocate it to somewhere else and deleted the old one, as specified here:

    https://www.tenforums.com/installation-upgrade/52837-moving-recreating-efi-partition.html

  • IronFlyIronFly Posts: 18,326ACE Trailblazer

    good to hear it.

    I'm not an Acer employee.
Sign In or Register to comment.

Who's Online92

belik
belik
Bruno_123
Bruno_123
hfarook
hfarook
IronFly
IronFly
IVAN_PC
IVAN_PC
Kateryan
Kateryan
killua23
killua23
Lankesh
Lankesh
Mark989
Mark989
Matck06
Matck06
rose1972
rose1972
TXHammer
TXHammer
+80 Guests

Join in, share your experience!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

New Here?

So, what are the rules of this place? Check out our Acer Community User Agreement. Register to get all the benefits of being a member! Get social and introduce yourself in our Welcome Forum, or learn about our ACE Program and What's Happening at Acer.

Intel Extreme KAtowise 2019
Predator Join the forum discussions on our
Predator line of products.
Find out about the Acer ACE program.