Jakie są podstawowe czynności związane z rozwiązywaniem problemów z monitorem?
Jeśli Twój monitor nie wyświetla się prawidłowo, jest kilka rzeczy, które powinieneś sprawdzić, aby pomóc określić dokładną przyczynę problemu. Niektóre problemy z obrazem mogą być spowodowane przez kartę graficzną, sterownik wideo lub nieprawidłowe ustawienie wyświetlania. Jeśli poniższe podstawowe kroki rozwiązywania problemów nie rozwiążą problemu, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.
Jeśli Twój monitor nie otrzymuje zasilania:
- Upewnij się, że przewód zasilający jest prawidłowo podłączony i stanowi solidne połączenie.
- Jeśli przewód zasilający jest podłączony do urządzenia przeciwprzepięciowego, sprawdź, czy urządzenie przeciwprzepięciowe jest włączone i działa prawidłowo.
- Spróbuj użyć innego gniazdka elektrycznego lub przetestuj używane gniazdko podłączając inne urządzenie.
Jeśli do monitora dociera zasilanie, ale nie widać nic na wyświetlaczu:
- Sprawdź, czy połączenia na monitorze są bezpieczne i w odpowiednich portach.
- Sprawdź, czy z tyłu komputera znajduje się inny port wyjściowy wideo, do którego możesz podłączyć monitor.
- W miarę możliwości podłącz monitor do innego typu połączenia (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort).
- Spróbuj podłączyć się za pomocą innego kabla. Kable wyższej jakości są zazwyczaj bardziej niezawodne.
- Jeśli używasz adaptera do konwersji sygnału na inny typ połączenia, spróbuj podłączyć monitor bez adaptera. Przykładem może być użycie przejściówki z HDMI na DVI.
- Podłącz monitor do innego komputera, aby sprawdzić, czy problem dotyczy monitora, czy konfiguracji między monitorem a komputerem.
- . Jeśli uważasz, że ekran może być uszkodzony, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.
Jeśli obraz na wyświetlaczu jest zniekształcony lub nie wygląda prawidłowo:
- Sprawdź i zainstaluj aktualizacje Windows.
- Zaktualizuj sterowniki wideo do najnowszej wersji.
- Sprawdź ustawienia rozdzielczości swojego monitora w witrynie Windows.
- Spróbuj podłączyć się za pomocą innego kabla. Kable wyższej jakości są zazwyczaj bardziej niezawodne.
- Sprawdź, czy obraz wygląda prawidłowo w BIOS-ie. Jeśli tak, może to oznaczać problem ze sterownikiem wideo lub ewentualnie kartą graficzną.
- Jeśli uważasz, że ekran może być uszkodzony, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.