Acer Chromebook Urządzenia Plus posiadają wbudowane narzędzia AI, takie jak Pomóż mi pisać, Pomóż mi czytaćoraz Gemini. Narzędzia te pomagają tworzyć i udoskonalać tekst, podsumowywać treści, edytować obrazy, tłumaczyć języki i personalizować wrażenia w ChromeOS i obsługiwanych aplikacjach.
Treści generowane przez sztuczną inteligencję mogą być niedokładne lub niekompletne. Zawsze sprawdzaj odpowiedzi przed ich użyciem, szczególnie w przypadku ważnych lub wrażliwych informacji.
Wymagania
Przed użyciem tych funkcji należy upewnić się, że urządzenie spełnia poniższe kryteria:
- Sprzęt: Musi to być model Acer Chromebook Plus.
- Sieć: Aktywne połączenie internetowe.
- Konto: Zaloguj się na konto Google.
- Oprogramowanie: ChromeOS musi być zaktualizowany do wersji 144 lub nowszej.
- Subskrypcje: Niektóre zaawansowane funkcje wymagają planu Google One AI Premium po początkowym okresie próbnym.
Jak skonfigurować sztuczną inteligencję na stronie Acer Chromebook
Krok 1: Włącz innowacje AI
Jeśli funkcje nie są wyświetlane, można je włączyć w ustawieniach:
- Kliknij przycisk Czas w prawym dolnym rogu.
- Wybierz Ustawienia ikona.
- Kliknij Innowacje AI lub Wyszukiwanie i asystent na lewym pasku bocznym.
- Włącz Pomóż mi pisać i Pomóż mi czytać.
Krok 2: Odbierz swój 12-miesięczny bonus AI
Większość modeli Acer Chromebook Plus obejmuje 12-miesięczny plan Google One AI Premium bez żadnych kosztów:
- Otwórz Eksploruj z programu uruchamiającego aplikacje.
- Kliknij przycisk Korzyści zakładka.
- Znajdź ofertę dla "12 miesięcy Gemini Advanced" i kliknij Redeem.
Jak korzystać z Help Me Write
Możesz użyć funkcji help me write, aby szybko wygenerować, przepisać lub dopracować tekst bezpośrednio w obsługiwanych polach tekstowych.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy wewnątrz pola tekstowego
- Wybierz Pomóż mi pisać.
- Wprowadź monit lub wybierz opcję, taką jak Napisz, Przepiszlub Dostosuj ton
- Sprawdź wynik i kliknij przycisk Wstawka aby go zastosować.
Przykład: Podświetl i kliknij prawym przyciskiem myszy tekst w wiadomości e-mail, a następnie wybierz opcję Pomóż mi pisaći wybierz opcję zredagowania lub przepisania wiadomości w bardziej profesjonalny sposób.
Jak korzystać z funkcji Pomóż mi czytać
Możesz użyć funkcji Pomóż mi czytać, aby szybko podsumować główne punkty złożonych lub długich artykułów lub plików PDF.
- Otwórz dokument lub stronę internetową w Chrome.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu na stronie internetowej lub zaznacz określony tekst.
- Wybierz Pomóż mi czytać.
- Przejrzyj kluczowe punkty wygenerowane w panelu bocznym.
- Wpisz pole czatu, aby zadać dodatkowe pytania w celu uzyskania wyjaśnień.
Przykład: Otwórz długi artykuł i użyj Summarize, aby wygenerować szybką, wypunktowaną listę najważniejszych pojęć.
Jak korzystać z asystenta AI Gemini
Gemini pozwala odpowiadać na pytania, generować treści i podsumowywać informacje. Może również pomagać w wykonywaniu zadań w różnych aplikacjach, pomagając wydajniej wykonywać codzienne czynności.
- Otwórz program uruchamiający lub naciśnij przycisk Przycisk szybkiego wstawiania (AI) jeśli dany model ją posiada.
- Wybierz Gemini.
- Wprowadź pytanie lub prośbę
- W razie potrzeby przejrzyj i udoskonal odpowiedź
Przykład: Poproś Gemini o znalezienie potwierdzenia nadchodzącego lotu i pomoc w dodaniu go do kalendarza.
Jak korzystać z narzędzi obrazu i kreatywności AI?
Możesz użyć obrazu AI i narzędzi kreatywnych, aby szybko zaprojektować tapety i przekształcić swoje zdjęcia w kilka sekund.
Tworzenie tapety lub tła za pomocą sztucznej inteligencji
Możesz spersonalizować swój pulpit za pomocą niestandardowych obrazów generowanych przez sztuczną inteligencję.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy pusty obszar pulpitu.
- Wybierz Ustaw tapetę i styl.
- Kliknij Tapeta.
- Wybierz Tworzenie za pomocą sztucznej inteligencji.
- Wybierz motyw lub wpisz niestandardowy monit.
- Kliknij Utwórz i wybierz wygenerowany obraz, aby go zastosować.
Użyj Magic Editor lub Magic Eraser do edycji zdjęć
Chromebook Plus zapewnia zaawansowane narzędzia do edycji zdjęć, aby łatwo poprawić obrazy.
- Otwórz Zdjęcia Google z programu uruchamiającego aplikacje.
- Wybierz obraz, który chcesz edytować.
- Kliknij Edytuj na górze lub na dole ekranu.
- Wybierz Magic Editor lub Magiczna gumka.
- Zakreśl lub stuknij obiekty, które chcesz usunąć, lub użyj opcji Magic Editor do przenoszenia elementów.
- Kliknij Zapisz lub Zapisz jako kopię aby zastosować zmiany.
Przykład: Usuń fotobomby z tła zdjęcia za pomocą funkcji Magiczna gumka aby okrążyć niechcianą osobę i wymazać ją.
Jak korzystać z szybkiego wstawiania i multimediów generatywnych
Dostęp do obsługi pisania, emotikonów, GIF-ów i narzędzi AI.
- Naciśnij przycisk Szybka wkładka lub naciśnij przycisk Launcher + F jednocześnie, jeśli dany model jej nie posiada.
- Wybierz AI generacja opcja.
- Wpisz monit, aby wygenerować i wstawić tekst lub obrazy bezpośrednio.
Przykład: Wyszukaj i wstaw odpowiedni GIF do wiadomości czatu.
Jak korzystać z połączeń wideo z wykorzystaniem sztucznej inteligencji?
Użyj sztucznej inteligencji, aby wyglądać i brzmieć profesjonalnie na platformach takich jak Google Meet, Zoom lub Microsoft Teams.
- Otwórz aplikację do wideokonferencji.
- Przejdź do filmu lub efektów ustawienia.
- Włącz Oświetlenie studyjne, Rozmycie portretulub Redukcja szumów aby dostosować tło lub dźwięk.
Przykład: Włącz Rozmycie portretu do zasłaniania zaśmieconego tła podczas spotkania.
Wskazówki i rozwiązywanie problemów
W przypadku problemów z dostępem do funkcji AI na stronie Chromebook:
- Sprawdź aktualizacje: Przejdź do Ustawienia > Informacje o ChromeOS > Sprawdź aktualizacje.
- Uruchom ponownie stronę Chromebook.
- Potwierdź, że jesteś zalogowany na swoje główne konto Google.
- Sprawdź, czy Twoje urządzenie jest obsługiwanym modelem Chromebook Plus.
- Sprawdź, czy administrator włączył funkcje AI za pośrednictwem konsoli administracyjnej Google.