Chromebooki wydawane studentom są zazwyczaj konfigurowane i zarządzane przez administratora. Proces ten nazywa się udostępnianiem i umożliwia kontrolowanie zawartości i funkcji zabezpieczeń przez szkołę, która wydała urządzenie. Jeśli Twój Chromebook jest objęty obsługą administracyjną, zmiana ustawień zarządzanych przez szkołę może nie być możliwa. Poniżej wymieniono niektóre ustawienia, które mogą podlegać ograniczeniom.
- Konfiguracja sieci: Ustawienia Wi-Fi mogą zostać zablokowane, aby zapewnić bezpieczną i spójną łączność.
- Konta użytkowników: Zarządzanie kontami użytkowników, np. dodawanie lub usuwanie kont, może być ograniczone.
- Zarządzanie energią: Niektóre ustawienia związane z zasilaniem, takie jak uśpienie i limit czasu ekranu, mogą zostać wymuszone.
- Zasady bezpieczeństwa: Zasady dotyczące szyfrowania urządzenia, wymagań dotyczących haseł i innych środków bezpieczeństwa mogą zostać naprawione.
- Aplikacje Android: Instalacja aplikacji na Androida i zarządzanie nimi mogą być kontrolowane, aby zapobiec nieautoryzowanemu oprogramowaniu.
- Aktualizacje: Mogą być wymuszane automatyczne aktualizacje, aby zapewnić aktualność urządzeń za pomocą najnowszych poprawek zabezpieczeń.
Czy mogę poprosić o zmiany w ustawieniach udostępnianych?
W większości przypadków o zmianę udostępnionych ustawień należy poprosić dział IT lub administratora organizacji. Mają uprawnienia do dostosowywania ustawień w oparciu o potrzeby i zasady organizacji.
Jak mogę sprawdzić, czy mój Chromebook jest objęty obsługą administracyjną?
Aby sprawdzić, czy Twój Chromebook jest obsługiwany, przejdź do Ustawienia > Informacje o systemie operacyjnym Chrome > Dodatkowe Szczegóły. Jeśli urządzenie jest zarządzane, wyświetli informację o stanie zarządzania.