1. Co oznaczają diody LED na moim routerze?
Na routerze znajduje się główna dioda LED, która w różnych scenariuszach daje różne kolory.
Uwaga - "oddychanie" jest wtedy, gdy dioda stopniowo przechodzi między przyciemnieniem a jasnością.
- Niebieska migająca dioda LED: Podczas włączania zasilania.
- Niebieska oddychająca dioda LED: Stan sieci WAN jest dobry.
- Zielona oddychająca dioda LED: Stan sieci WAN jest normalny.
- Pomarańczowa oddychająca dioda LED: Stan sieci WAN jest słaby.
- Stała czerwona dioda LED: Sieć WAN jest odłączona.
- Migająca dioda LED w kolorze pomarańczowym: Podczas aktualizacji ustawień
- Stała niebieska dioda LED: Urządzenie uruchomiło się pomyślnie.
- Biała migająca dioda LED: Podczas przywracania ustawień fabrycznych.
- Zielona migająca dioda LED: WPS jest aktywny.
Podczas testowania wykrywania ruchu, kolor diody LED jest niebieski, gdy ruch jest dobry, zielony, gdy normalny, pomarańczowy, gdy zły i czerwony, gdy rozłączony. Jeśli wykrywanie ruchu jest wyłączone, dioda LED jest wyłączona.
2. Jak mogę sprawdzić prędkość mojego Internetu?
Po wprowadzeniu hasła logowania WebGUI, pierwszą stroną, którą zobaczysz jest pulpit administracyjny routera Predator Connect W6/W6d. W dolnej części pulpitu znajduje się funkcja testu prędkości obsługiwana przez Ookla. Możesz kliknąć na przycisk "Go", aby sprawdzić prędkość pobierania i wysyłania Internetu.
3. Jak przywrócić ustawienia fabryczne routera Predator Connect W6/W6d?
Istnieją dwie możliwości zresetowania routera Predator Connect W6/W6d.
Opcja 1:
Kliknij na zakładkę o nazwie "System", znajdującą się w skrajnie lewej części okienka, a następnie kliknij na "Restart and Reset default". W prawym panelu pojawi się okno, a następnie kliknij na "Factory data reset", aby przywrócić router do ustawień fabrycznych.
Opcja 2:
Obok przycisku WPS na routerze znajduje się otwór RESET. Włóż spinacz do papieru lub podobny przedmiot, naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET przez ponad 10 sekund, aż dioda LED zacznie migać na biało. Przywrócenie ustawień fabrycznych następuje, gdy główny kolor diody LED (niebieski/zielony/pomarańczowy) wyświetla się w postaci oddechu (WAN podłączony). Następnie zaloguj się do internetowego portalu administracyjnego za pomocą Admin Password wydrukowanego na etykiecie w dolnej części urządzenia.
4. Jakie profile przekierowania portów usług zapewnia Predator Connect W6/W6d?
Następujące profile przekierowania portów usług wspólnych są zapewnione przez router Predator Connect W6/W6d:
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/RHH20OYAXR0G/image.png
5. Jak skonfigurować kontrolę rodzicielską (kontroler URL) na routerze Predator Connect W6/W6d?
W jaki sposób mogę zablokować niewłaściwe strony internetowe (np. amatorskie, hazardowe, z przemocą itp.) dla moich małych dzieci?
W instrukcji obsługi można znaleźć procedurę krok po kroku dotyczącą ustalania priorytetów przy użyciu opcji stron internetowych opartych na zabezpieczeniach sieci domowej, sieci i kontrolerze aplikacji (włączone) z kategorią dla dorosłych. Jeśli potrzebujesz zablokować dodatkowe adresy URL, to możesz użyć kontrolera URL i dodać konkretny adres URL.
Kliknij na zakładkę "Home network security", aby zobaczyć funkcje kontroli rodzicielskiej dostępne w routerze Predator Connect W6/W6d. Możesz włączyć "Kontroler URL" i dalej wybrać konkretne urządzenie i wprowadzić jego nazwę, adres MAC, czas limitu dostępu do Internetu i adres URL, który chcesz zablokować z dostępu do Internetu. Możesz zaplanować czas limitu dostępu na podstawie dziennej lub tygodniowej.
Uwaga: Jeśli blokowanie adresów URL nie przynosi efektu, prawdopodobnie przeglądarka urządzenia klienckiego buforuje informacje DNS, proszę wyczyścić pamięć podręczną DNS w przeglądarce urządzenia klienckiego. Więcej szczegółów znajduje się w punkcie #14.
6. Jak skonfigurować serwer OpenVPN na routerze Predator Connect W6/W6d?
Należy przejść do zakładki "WAN" i kliknąć na serwer VPN, aby zobaczyć dostępne opcje serwera. Należy pamiętać, że użytkownicy muszą wygenerować certyfikat przed włączeniem usługi VPN.
Kliknij na ikonę ołówka, aby wprowadzić typ usługi, WAN IP, port usługi, podsieć VPN i maskę sieci i wybrać typ dostępu użytkownika "Sieć domowa" lub "Internet i sieć domowa". Upewnij się, że Twój router (WAN) ma przyznane publiczne IP. Użytkownicy, którzy wygenerowali certyfikat będą korzystać z połączenia VPN po jego włączeniu.
7. Czy powinienem zaktualizować oprogramowanie sprzętowe w WebGUI?
Zaleca się aktualizację oprogramowania sprzętowego do najnowszej wersji. Możesz kliknąć na "new firmware available", aby zainstalować aktualizację. Zakończenie aktualizacji zajmie kilka minut. Podczas aktualizacji będzie migać pomarańczowa dioda LED, która wskazuje na proces aktualizacji firmware.
8. Jak skonfigurować router Predator Connect W6/W6d do pracy z modemem DSL/DOCSIS (konfiguracja PPPoE)?
- Podłącz modem DSL/DOCSIS do routera W6/W6d za pomocą kabla Ethernet.
- Wejdź do WebGUI i kliknij na zakładkę "WAN" w lewej kolumnie
- Kliknij na WAN Settings.
- Ustaw tryb połączenia Ethernet WAN na PPPoE.
- Wprowadź tę samą nazwę użytkownika i hasło modemu DSL/DOCSIS dostarczone przez dostawcę usług internetowych, a następnie kliknij "Zastosuj" (apply).
9. Jasność diody LED routera jest zbyt duża, czy mogę ją przyciemnić na czas snu?
Tak, jasność LED routera można przyciemnić na czas snu. Przejdź do zakładki "System", a następnie kliknij na zakładkę "Główna dioda LED", gdzie zobaczysz ustawienia trybu nocnego LED. Włączenie trybu nocnego LED powoduje jedynie przyciemnienie jasności urządzenia.
Możesz nawet zaplanować tryb nocny i ustawić go na powtarzanie, więc nie musisz robić tego wielokrotnie.
10. Czym jest WPA3? Czy jest ono lepsze niż WPA2? Jakiego zabezpieczenia powinienem użyć, jeśli moje urządzenie nie obsługuje WPA3?
WPA3 to zabezpieczenie wprowadzone przez WiFi alliance w 2018 roku, które służy do regulowania tego, co dzieje się, gdy podłączasz się do zamkniętej sieci WiFi za pomocą hasła. Najnowszy protokół bezpieczeństwa WiFi, WPA3, przynosi nowe możliwości poprawy cyberbezpieczeństwa w sieciach prywatnych. Bezpieczniejsze szyfrowanie haseł i zwiększona ochrona przed atakami typu brute-force łączą się w celu zabezpieczenia domowego WiFi.
WPA2 jest zalecanym sposobem zabezpieczenia sieci bezprzewodowej od 2004 roku, ponieważ jest bardziej bezpieczny niż WEP i WPA. WPA3 wprowadza kolejne ulepszenia zabezpieczeń, które utrudniają włamanie do sieci poprzez odgadywanie haseł. Uniemożliwia również odszyfrowanie danych przechwyconych w przeszłości, tj. przed złamaniem klucza (hasła).
WPA3 to najbezpieczniejszy wybór, jeśli mamy mówić o najnowszym protokole szyfrowania sieci bezprzewodowej. Niektóre urządzenia nie obsługują WPA3, jednak w takim przypadku kolejną opcją jest WPA2, który jest obecnie powszechnie stosowany.
11. Jaka jest różnica między 2.4GHz, 5GHz i 6GHz?
Podstawowe różnice między pasmami 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz polegają na zasięgu (pokryciu) i szerokości pasma (prędkości), które te pasma zapewniają.
Pasmo 2,4 GHz zapewnia największy zasięg, ale przesyła dane z mniejszą prędkością; natomiast pasmo 5 GHz zapewnia mniejszy zasięg, ale przesyła dane z większą prędkością, a pasmo 6 GHz, wprowadzone wraz z nowym standardem WiFi 6E, zapewnia najmniejszy zasięg, ale przesyła dane z największą prędkością spośród trzech częstotliwości.
Zasięg sieci bezprzewodowej zmniejsza się przy wyższych częstotliwościach, ponieważ wyższe częstotliwości mają trudności z przenikaniem przez obiekty stałe, takie jak ściany i podłogi. Jednak wyższe częstotliwości pozwalają na szybsze przesyłanie danych niż niższe częstotliwości, dlatego wyższe częstotliwości, takie jak 5 GHz i 6 GHz, pozwalają na wysyłanie i pobieranie plików szybciej niż 2,4 GHz.
12. Dlaczego moje urządzenie nie może wykryć pasma bezprzewodowego 6GHz?
Upewnij się, że Twój kraj obsługuje pasmo WiFi 6GHz.
Aby wykryć pasmo WiFi 6GHz, musisz mieć urządzenie, które obsługuje WiFi 6E (6GHz), w przeciwnym razie urządzenie będzie widziało tylko 2,4GHz & 5GHz. Ponadto, sygnały bezprzewodowe wyższych częstotliwości zmniejszają się szybciej wzdłuż ścieżek propagacji, zwłaszcza przez przeszkody. Pasmo WiFi 6GHz może być bardziej podatne na zakłócenia fizyczne, takie jak ściany. Jeśli Twoje urządzenie nie widzi WiFi 6GHz, zlokalizuj urządzenie lub router bliżej siebie i usuń przeszkodę między nimi.
Należy regularnie odwiedzać oficjalną stronę dostawcy WiFi, aby uzyskać zaktualizowane sterowniki sieci bezprzewodowej.
W systemie Windows 11 należy kliknąć na ikonę WiFi, znajdującą się w prawym dolnym rogu paska zadań. Następnie kliknij na "Więcej ustawień WiFi", a pojawi się poniższe okno. Kliknij na Właściwości sprzętu, aby zobaczyć opis karty WiFi.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/P4AFCX671FFV/image.png
13. Jak wyczyścić pamięć podręczną DNS na laptopie (Windows i MacOS)
W systemie Windows istnieją dwie opcje, aby wyczyścić pamięć podręczną DNS na laptopie.
Opcja 1 (oparta na GUI):
Kliknij na ikonę "Start", wpisz "Oczyszczanie dysku" i kliknij na niego.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/005A4DVKY6DW/image.png
Pojawi się następujące okno, umieść zaznaczenie na "Pamięć podręczna programu do cieniowania" i kliknij "wyczyść pliki systemowe", aby pomyślnie wyczyścić pamięć podręczną.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/POG775BQW3IR/image.png
Opcja 2 (oparta na CLI):
Kliknij na ikonę "Start", wpisz "cmd", a następnie naciśnij Enter. W wierszu poleceń wpisz następujące polecenie "ipconfig/flushdns", a następnie naciśnij Enter.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/UWJGBAR4Z9QV/image.png
Pamięć podręczna DNS jest teraz czysta.
W systemie MacOS kliknij Aplikacje, kliknij Utilities, a następnie kliknij Terminal. W oknie terminala wpisz odpowiednie polecenie dla swojej wersji systemu MacOS X.
OS X 10.10 (Yosemite): sudo discoveryutil mdnsflushcache
OS X 10.7 – 10.9 (Mavericks, Mountain Lion, and Lion): sudo killall –HUP mDNSResponder
OS X 10.6 and older: sudo dscacheutil –flushcache
Naciśnij ponownie Enter i pamięć podręczna DNS powinna zostać wyczyszczona..
14. Jakie czynniki mogą wpływać na wydajność mojego WiFi?
Może być wiele czynników, które mogą wpływać na wydajność WiFi. Niektóre z nich, które mają duży wpływ na wydajność WiFi, są wymienione poniżej:
Przeszkody fizyczne:
Metal, lustra i beton są powszechnie stosowane w budynku, a wszystkie one mogą mieć znaczący wpływ na zakłócenia sygnału.
Inne sieci bezprzewodowe:
Inne sieci w okolicy, np. z sąsiedniej firmy lub lokalnego hotspotu, mogą nadawać na tym samym kanale.
Gadżety elektroniczne i inne urządzenia:
Istnieje długa lista elektronicznych gadżetów i urządzeń, które mogą zakłócać częstotliwość sieci bezprzewodowej, wpływając na sygnał WiFi. Np. telefony bezprzewodowe, mikrofalówki, telewizory, anteny satelitarne, systemy alarmowe itp.
Odległość:
Niezależnie od tego, czy Twoi użytkownicy są nocującymi gośćmi hotelowymi czy pracownikami biurowymi, bycie zbyt daleko od routera jest częstą przyczyną frustracji słabym sygnałem WiFi.
15. Jaka jest różnica między tradycyjnym QoS, a Predator Connect W6/W6d Hybrid QoS?
Tradycyjny QoS Quality of Service (QoS) służy do ustawiania priorytetów dla konkretnych urządzeń, usług lub aplikacji w sieci poprzez router, tak aby można było wykorzystać maksymalną ilość dostępnej przepustowości i prędkości. Z kolei router Predator Connect W6/W6d łączy w sobie priorytet aplikacji i priorytet urządzeń. Komputer PC z obsługą Killer może ustawić priorytet aplikacji i wysłać pakiety z wartościami DSCP do routera Predator Connect W6, następnie router sklasyfikuje pakiety i ustawi priorytet dla wszystkich różnych aplikacji w oparciu o poniższą definicję.
W przypadku urządzeń innych niż Killer-Enabled, Predator Connect W6 może zidentyfikować konsole do gier, urządzenia do streamingu, komputery, smartfony i urządzenia IoT w sieci i przydzielić je do grupy priorytetowej zgodnie z ustawieniami domyślnymi lub użytkownik może ręcznie ustawić priorytet dla urządzeń podłączonych do routera.
16. Czym jest konfiguracja pasma w ramach Hybrid QoS? Która opcja jest odpowiednia dla mojego codziennego użytku? Czy mam modyfikować pasmo i wagę priorytetów? Czy możesz mnie poprowadzić przez konfigurację krok po kroku?
Konfiguracja pasma pozwala na ustawienie przepustowości wysyłania i pobierania dla każdego priorytetu, a QoS zarezerwuje pasmo zgodnie z procentową wagą dla każdej kolejki priorytetowej.
Będą dwie opcje konfiguracji pasma w ramach Hybrid QoS, albo możesz użyć domyślnej konfiguracji albo możesz ustawić ręczną konfigurację. Możesz użyć domyślnej konfiguracji do codziennego użytku.
Możesz zmodyfikować przepustowość i wagę priorytetu tylko w momencie, gdy uznasz, że zadanie będzie zużywać dodatkowe pasmo i jest to zadanie o wysokim priorytecie.
Aby skonfigurować przepustowość, kliknij na zakładkę "Hybrid QoS" znajdującą się w skrajnym lewym panelu, przejdź na dół strony i tam znajdziesz funkcję przepustowości w ramach strony Hybrid QoS. Możesz wybrać ustawienia zgodnie z Twoimi wymaganiami i kliknąć na "Zastosuj przepustowość", aby aktywować ustawienia.
17. Czym jest kalibracja anteny Predator Connect W6/W6d? Jak korzystać z tej funkcji, jeśli prędkość mojego laptopa jest słaba?
Kalibracja anteny to proces weryfikacji wydajności i pomiaru właściwości anteny. Możesz wykonać kalibrację anteny routera Predator Connect W6/W6d za pomocą smartfona, jeśli prędkość laptopa jest słaba. Wykonaj poniższe kroki, aby przeprowadzić kalibrację ze smartfona.
- Proszę podłączyć smartfon do sieci WiFi W6/W6d i wybrać pasmo, które ma być skalibrowane. (Np. 6GHz lub 2.4GHz).
- Ustaw smartfon w pozycji, w której chcesz uzyskać najlepszy zasięg, a następnie włącz tryb kalibracji.
- Sprawdź każdą diodę LED anteny. Niebieska jest dobra, zielona jest normalna, a czerwona jest słaba.
- Jeśli dioda LED pokazuje zielony lub czerwony kolor, to możesz ręcznie wyregulować kierunek anteny, aż kolor diody zmieni się na niebieski, aby uzyskać lepszą wydajność.
- Zmień połączenie WiFi w smartfonie na inne pasmo (Np. 5 GHz), a następnie powtórz kroki od 1 do 3.
- Wyłącz kalibrację anteny.
Uwaga: WiFi 2,4GHz i 6GHz korzystają z tych samych dwóch anten; natomiast WiFi 5GHz korzysta z innych 4 anten.
18. Jak korzystać z Predator Connect W6/W6d ACS (Automatic Channel Selection)? Jakie jest ostrzeżenie, które powinienem znać przed zastosowaniem ACS?
Aby użyć Predator Connect W6/W6d ACS, przejdź do zakładki WiFi, kliknij na ACS, a następnie kliknij przycisk "Zastosuj". Wyświetla on aktualne kanały pasm 2,4GHz, 5GHz i 6GHz. Należy pamiętać, że ACS jest wyłączony, gdy żaden z kanałów WiFi nie jest ustawiony na auto.
Uwaga: Czasami kanał nie zmienia się, co oznacza, że aktualny kanał jest w porządku.
19. Mam laptopa/konsolę do gier, którego portu Ethernet LAN powinienem użyć, aby uzyskać optymalny priorytet.
Podłącz swój laptop/konsolę do gier do portu Game w routerze Predator Connect W6/W6d.
20. Jak skonfigurować filtr WiFi MAC na routerze Predator Connect W6/W6d?
Przejdź do zakładki WiFi i kliknij na filtr WiFi MAC. Kliknij na ikonę (+), a pojawi się okno, w którym będziesz musiał wpisać nazwę urządzenia, oraz jego adres MAC i włączyć status, aby ograniczyć urządzeniu dostęp do Internetu. Należy pamiętać, że do tabeli filtra MAC można dodać maksymalnie 32 urządzenia.
21. Co to jest publiczne IP? Czym się różni od prywatnego IP? Jaka jest cecha usługi na routerze W6/W6d, która może nie działać, jeśli ISP ustawi dla mnie prywatne IP?
Publiczny adres IP to adres IP, do którego można uzyskać bezpośredni dostęp przez Internet i który jest przydzielany routerowi sieciowemu przez dostawcę usług internetowych (ISP). Wszystkie strony serwerów w Internecie używają publicznych adresów IP (na przykład google.com - 172.217.22.14, serwer DNS Google - 8.8.8.8). Wszystkie publiczne adresy IP w Internecie są unikalne dla ich hosta lub serwera i nie mogą być powielane.
Główna różnica między publicznymi i prywatnymi adresami IP polega na tym, jak daleko sięgają i z czym są połączone. Publiczny adres IP identyfikuje użytkownika w szerokim Internecie, dzięki czemu wszystkie informacje, których szuka, mogą go znaleźć. Prywatny adres IP jest używany w ramach sieci prywatnej do bezpiecznego łączenia się z innymi urządzeniami w tej samej sieci. Jeśli ISP zorganizował dla mnie prywatny IP, to:
- Adresy w zakresie prywatnym nie będą routowane w szkielecie Internetu.
- Tylko router ISP będzie miał możliwość dostępu do sieci publicznej.
- Proces NAT zostanie użyty do przetłumaczenia tego adresu na prawidłowy adres IP.
- Dochodzi do konfliktu adresów IP, ponieważ inne routery publiczne mogą korzystać z tego samego zakresu.
22. Mój dostawca internetu dał mi modem/router. Czy mogę używać Predator Connect W6/W6d bez wymiany modemu/routera ISP? Co powinienem wziąć pod uwagę zmieniając Predator Connect W6/W6d jako most?
Tak, możesz użyć routera Predator Connect W6/W6d jako mostu. Podłącz jeden koniec kabla RJ-45 do modemu DSL lub kablowego, a drugi koniec do portu WAN Predator Connect W6. Otwórz WebGUI routera, kliknij na "Quick setup" i ustaw tryb połączenia na "static IP". Wprowadź adres IP, maskę podsieci, bramę domyślną i podstawowy serwer DNS. Brama domyślna powinna być adresem IP modemu/routera ISP.
Uwaga: Proszę wyłączyć serwer DHCP. Serwer DHCP modemu ISP przydzieli adresy IP wszystkim klientom.
23. Mój dostawca usług internetowych niedawno włączył usługę IPv6. Jak skonfigurować połączenie IPv6 na routerze Predator Connect W6/W6d?
Otwórz WebGUI i kliknij na zakładkę "IPv6", ustaw tryb połączenia na "DHCPv6" i wybierz "Stateful DHCPv6" jako przydział IP, aby skonfigurować połączenie IPv6 na routerze Predator Connect W6/W6d.
24. Mój NAS ma port Ethernet 2,5Gbps, chcę w pełni wykorzystać przepustowość dla serwera streamingowego 4K na moim NAS-ie. Jak ustawić konfigurację na routerze Predator Connect W6/W6d?
Aby w pełni wykorzystać przepustowość dla serwera strumieniowego 4K na urządzeniu NAS, należy ręcznie skonfigurować ustawienia Hybrid QoS, wprowadzając wymaganą przepustowość wysyłania i pobierania oraz ustawiając wagę priorytetu. Pod funkcją priorytetu urządzenia można zobaczyć nazwę urządzenia NAS i można ją przeciągnąć na kartę Extreme priority, aby w pełni wykorzystać przepustowość.
25. Moja córka ma laptopa Acer Aspire z obsługą Wi-Fi 6GHz. Mój syn używa laptopa Predator z obsługą Killer Wi-Fi 6GHz. Moja żona używa Chromebooka z włączoną obsługą GeForce NOW. Jak mogę zoptymalizować priorytet na routerze Predator Connect W6/W6d w domu.
GeForce NOW to oparty na portach priorytet klasyfikacji pakietów, więc domyślnie router Predator Connect W6/W6d będzie klasyfikował Chromebooka na najwyższym priorytecie. Laptopy z killer WiFi, takie jak Predator, mogą ustawić priorytet aplikacji i wysłać pakiety z wartościami DSCP do routera, wtedy router sklasyfikuje pakiety i ustawi priorytet dla wszystkich różnych aplikacji. Router może zidentyfikować urządzenia nie będące killer WiFi, takie jak laptopy Aspire, i przydzielić je do grupy priorytetowej zgodnie z ustawieniami domyślnymi lub użytkownik może ręcznie ustawić dla nich priorytet.
26. Szanowni Państwo, kupiłem wczoraj laptopa Predator, z zestawu instrukcji wewnątrz mojego rozpakowanego Predator Connect W6/W6d, zestaw instrukcji sugeruje aktualizację sterownika karty bezprzewodowej laptopa. Jak to zrobić? Czy mógłbyś mi powiedzieć krok po kroku, aby zakończyć procedurę? Dzięki!
Sterownik karty bezprzewodowej laptopa można zaktualizować za pomocą automatycznego narzędzia systemu Windows. Aby to zrobić, najpierw udaj się do menedżera urządzeń, a następnie poszukaj sekcji o nazwie Karty sieciowe i kliknij dwukrotnie, aby ją rozwinąć. Znajdź z listy swoją kartę sieciową, która powinna mieć słowa karta sieciowa. Kliknij na nią dwukrotnie, a następnie przejdź do zakładki Sterownik. Znajdź miejsce, w którym jest napisane Aktualizuj sterownik i kliknij na to. Wybierz opcję automatyczną i powinien zainstalować je automatycznie.
27. Widziałem zabezpieczenia sieci domowej wewnątrz routera. Jaka jest korzyść z włączenia tej funkcji? Czy istnieje możliwość regularnej aktualizacji wzorów wirusów po włączeniu tej funkcji?
Jeśli włączysz w routerze funkcję bezpieczeństwa sieci domowej, będzie on zapobiegał włamaniom, blokował próby włamań i zagrożenia internetowe, a także chronił prywatność Twojej rodziny. Włączenie funkcji Security Engine firmy Trend Micro umożliwia identyfikację złośliwych adresów URL i podjęcie działań przeciwko zainfekowanym adresom URL, chroniąc tym samym komputer przed zainfekowaniem trojanami.
28. Czy mogę użyć konfiguracji aplikacji mobilnej Predator Connect W6/W6d? I jak zakończyć powiązanie urządzenia z moim kontem Predator Connect? Czy możesz mnie poprowadzić krok po kroku? Dzięki!
Tak, możesz skonfigurować router Predator Connect W6/W6d za pomocą aplikacji mobilnej. Proszę użyć aparatu mobilnego, skanując poniższy kod QR i pobierając aplikację mobilną Predator Connect poprzez Play Store lub App Store.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/D96XSV5UTV37/image.png
Po jego pobraniu otwórz aplikację mobilną i naciśnij "Sign up".
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/ZTKIUPTSEEW1/image.png
Postępuj zgodnie z krokami rejestracji konta. Wpisz swój adres e-mail i utwórz hasło do konta, a następnie przejdź do swojej skrzynki e-mail.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/THVSY7QGMYT0/image.png
Sprawdź e-mail rejestracji i wprowadź 4-cyfrowy kod rejestracji w aplikacji mobilnej, a następnie cały proces jest zakończony i będziesz się automatycznie logować.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/CZG9LQT2NRF2/image.png
Po naciśnięciu przycisku Confirm, pojawi się następujące okno.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/VFGDX2EE1NPJ/image.png
Naciśnij na ikonę (+), a wyświetli ona modele Predator Connect. Wybierz Predator Connect W6
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/UZFCDB89LIV7/image.png
Po wybraniu Predator Connect W6, aplikacja poprowadzi Cię przez kroki, aby pomyślnie zalogować się na stronie administratora routera.
1. Wyłącz modem.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/NIPXQYVM5EI6/image.png
2. Podłącz kabel Ethernet z modemu do portu internetowego routera.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/U1NR5I1AGPHE/image.png
3. Proszę włączyć modem i router.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/XTZL5UKA63NA/image.png
4. Sprawdź diodę LED i poczekaj, aż dioda Wi-Fi zaświeci się na niebiesko.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/JL6LRBZ34JPA/image.png
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/TLPL92D8YY9Q/image.png
5. SSID i hasło WiFi znajdują się na etykiecie produktu.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/F6J8RHC3C7BC/image.png
6. Przejdź do ustawień Wi-Fi w smartfonie, aby połączyć się z siecią Wi-Fi Predatora. A następnie wróć do aplikacji Predator Connect App.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/YVVWR8FA2L7V/image.png
7. Hasło administratora można znaleźć na etykiecie produktu lub skanując kod QR.
https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/RAHFNF51VLD9/image.png
29. Czy mogę korzystać z mobilnej przeglądarki do konfiguracji routera Predator Connect W6/W6d?
Tak, możesz użyć przeglądarki mobilnej do skonfigurowania routera Predator Connect W6/W6d.
Najpierw sprawdź etykietę na spodzie urządzenia, znajdź domyślny SSID i hasło routera, a następnie połącz się. Otwórz przeglądarkę internetową w telefonie i wprowadź adres URL panelu administratora urządzenia lub IP.
Urządzenie zostanie automatycznie przekierowane do kreatora szybkiej konfiguracji. Możesz wykonać 1-2-3 kroki i przygotować urządzenie do surfowania po Internecie.
Uwaga: Hasło logowania administratora wymaga modyfikacji w kreatorze konfiguracji przy pierwszym użyciu. Proszę utworzyć silne hasło i przechowywać je w bezpiecznym miejscu. (Nowe hasło nie może być takie samo jak poprzednie)
Uwaga: Po pięciu kolejnych błędnych próbach logowania panel administratora zostanie automatycznie zablokowany. Aby odblokować panel administratora, należy wyłączyć zasilanie urządzenia.
Uwaga: Hasło do SSID WiFi nie może być takie samo jak hasło logowania administratora.
30. Mój tata powiązał router W6/W6d z aplikacją mobilną Predator Connect. Czy mogę uzyskać dostęp do web admina urządzenia?
Tak, można uzyskać dostęp do panelu administratora urządzenia, nawet jeśli tata związał router W6/W6d z aplikacją mobilną Predator Connect.
Uwaga: Router umożliwia zalogowanie się na nim tylko jednej osobie w tym samym czasie.
31. Jaka jest różnica między Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E?
Dużym wyróżnikiem, który posiada tylko Wi-Fi 6E jest to, że jest to jedyny standard bezprzewodowy, który obsługuje nowe pasmo częstotliwości 6GHz. Dzięki temu urządzenia Wi-Fi 6E mogą działać w wyłącznym obszarze, omijając pozostałe dwa nadmiernie wykorzystane pasma.
Wi-Fi 6 przyniósł ze sobą kilka nowych funkcji, które obejmują ortogonalny dostęp do multipleksacji z podziałem częstotliwości, który umożliwia routerom i urządzeniom bardziej efektywne wykorzystanie przepustowości; docelowy czas oczekiwania, który zmniejsza zużycie energii i oszczędza żywotność baterii urządzenia; oraz zwiększoną szybkość i zasięg. Natomiast Wi-Fi 6E bazuje na tych funkcjach i obejmuje obsługę do czternastu kanałów 80MHz lub siedmiu kanałów 160 MHz. Więcej dostępnych kanałów oznacza bardziej dostępne spektrum dla usług Wi-Fi i mniej nakładania się sieci w zatłoczonych obszarach, takich jak kompleksy mieszkalne lub biura. Wi-Fi 6E zapewnia najszybsze połączenie Wi-Fi, a także umożliwia uzyskanie wielogigabitowych połączeń o niskim opóźnieniu.
32. Co to jest podwójny NAT i dlaczego jest zły?
Network Address Translation (NAT) to funkcja, którą router lub brama wykonuje w celu utworzenia sieci. Podwójny NAT występuje w przypadku podłączenia routera do bramy dostawcy usług internetowych lub innego routera. Ponieważ funkcja NAT jest wykonywana przez każdy router lub bramę, sieć jest podzielona na dwie różne sieci prywatne. Urządzenia podłączone do jednej sieci prywatnej mogą mieć problemy z komunikacją z urządzeniami podłączonymi do drugiej sieci prywatnej, a Ty możesz doświadczyć problemów z:
- Gry online
- Połączenie VPN
- Przekierowanie portów i wyzwalanie
- Bezpieczne strony internetowe wykorzystujące protokół SSL
33. Jakie jest najlepsze umieszczenie routera Predator Connect W6/W6d w domu?
Zaleca się umieszczenie routera w centralnym miejscu, z dala od betonowych / ceglanych ścian, elektroniki, wody i mikrofalówek. Jeśli zamierzasz połączyć router Predator Connect W6/W6d z modemem ISP bezprzewodowo, to sugerujemy umieszczenie routera w linii wzroku modemu ISP.
34. Czy klient może korzystać z aplikacji mobilnej Predator Connect za pomocą połączenia komórkowego, czy też wymaga to lokalnego połączenia z siecią WiFi?
Aplikacja działa przy połączeniu komórkowym.
34. Czy mogę używać aplikacji mobilnej Predator Connect na tablecie bez obsługi komórkowej?
Tak długo jak tablet ma dostęp do Internetu, może być podłączony do routera; niezależnie od tego, czy jest połączony z Internetem poprzez lokalne WiFi, czy inne sieci WiFi.
36. Jak długo mój router jest objęty ochroną przez TrendMicro Security?
Jest licencja dożywotnia.
37. Czy mogę ręcznie dodać do Trend Micro WRS (web reputation service)?
Nie, ta lista jest kontrolowana przez Trend Micro. Możesz zablokować adres URL za pomocą kontroli rodzicielskiej.
38. Czy do routera może być przypisana inna aplikacja zabezpieczająca?
Ze względów bezpieczeństwa nie wolno instalować innej aplikacji zabezpieczającej, ale na urządzeniach klienckich można instalować inne aplikacje zabezpieczające.
39. Czy mogę zapisać kilka konfiguracji routera?
http://acerconnect.com
http://192.168.76.1
Możesz zapisać różne konfiguracje routera i w każdej chwili załadować zapisany plik do routera.