Windows 11 ma wbudowane szyfrowanie, które pozwala chronić hasłem plik lub folder na komputerze. Jest to przydatne, jeśli chcesz ograniczyć dostęp do niektórych plików z ludźmi, którzy dzielą się swoim komputerem, lub po prostu chcesz dodatkową warstwę bezpieczeństwa na niektórych plikach.
W tym artykule dowiesz się, jak chronić hasłem plik, jak chronić hasłem folder i chronić hasłem plik zip.
Jak chronić pliki hasłem w Windows 11
- Kliknij prawym przyciskiem myszy plik, który chcesz chronić i wybierz Właściwości.
- W zakładce ogólne kliknij na zaawansowane, aby otworzyć zakładkę atrybutów zaawansowanych.
- Znajdź opcję Szyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane i kliknij przycisk OK.
- Wróć do głównego okna i kliknij przycisk Zastosuj.
- Wybierz, czy chcesz zaszyfrować plik i folder nadrzędny, czy zaszyfrować tylko plik.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby utworzyć kopię zapasową danych szyfrowania.
Jak chronić foldery hasłem w Windows 11
- Kliknij prawym przyciskiem myszy folder, który chcesz chronić i wybierz opcję Właściwości.
- W zakładce Ogólne kliknij naZaawansowane.
- Wybierz opcjęSzyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane i kliknij przycisk OK.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby utworzyć kopię zapasową danych szyfrowania.
Jak chronić hasłem pliki zip w Windows 11
- Kliknij prawym przyciskiem myszy plik zip, który chcesz chronić i wybierz Właściwości.
- W zakładceOgólne kliknij naZaawansowane.
- Znajdź pozycjęSzyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane i kliknij przycisk OK.
- Wybierz 'Szyfruj plik i jego folder nadrzędny' i kliknij OK.
- Postępuj zgodnie z monitem, aby utworzyć kopię zapasową danych szyfrowania.